Nederlands Burgemeesters Elftal opent deuren voor de Leprastichting

Van 7 - 18 mei reisden 12 burgemeesters van het Nederlands Burgemeesters Elftal (NBE) op uitnodiging van de Leprastichting naar Indonesië. Zij bezochten diverse lokale bestuurders en projecten van de Leprastichting. Het bezoek, dat door de leden van het NBE zelf werd betaald, stond in het teken van het 25-jarig jubileum van het elftal, dat in die 25 jaar een half miljoen euro aan sponsorgeld bij elkaar voetbalde voor de Leprastichting.

Lokale bestuurders, zoals gouverneur Jokowi van de gemeente Jakarta (14 miljoen inwoners) en zijn vice-gouverneur Basuki ontvingen de burgemeesters hartelijk en spraken hun sympathie en steun uit voor het goede doel dat het elftal heeft omarmd, de bestrijding van lepra in Indonesië.
De aandacht van de Indonesische pers voor het elftal en het werk van de Leprastichting was groot. Veel Indonesische media besteedden aandacht aan het bezoek en het doel waar de Nederlandse burgemeesters zich voor inzetten.

Leprastichting

Voor de Leprastichting was al die aandacht zeer welkom. Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting:  “Het Burgemeesters Elftal opende nieuwe deuren voor de Leprastichting. Het feit dat Nederlandse burgemeesters zich persoonlijk inzetten voor een goed doel als leprabestrijding kreeg veel belangstelling. Hopelijk inspireerde het de Indonesische collega’s.
Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis sprak een voormalig leprapatiënt in het ontvangstpaleis van de gouverneur van Jakarta over de verwoestende invloed van lepra op zijn leven. Zijn emotionele oproep om het stigma dat met lepra gepaard gaat te doorbreken raakte vele aanwezigen zichtbaar.”

Voetballen in de tropen

De wedstrijden tegen teams van de gemeente Jakarta (2-3) en een elftal van gezondheidswerkers en leprapatiënten in Surabaya (3-4) werden nipt verloren. Voorzitter Jos Heijmans, burgemeester van Weert: “Het voetballen onder de evenaar is toch iets anders dan in het kille Nederland. Maar uiteindelijk is het toch de Leprastichting die door onze inspanningen wint!”

Jubileumtoernooi

Het Nederlands Burgemeesters Elftal viert op 9 juni met een jubileumtoernooi in de Rotterdamse Kuip zijn 25-jarig bestaan en overhandigt dan de symbolische cheque van € 500.000 aan de Leprastichting. Tevens wordt het eerste jubileumboek overhandigd aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Het Nederlands Burgemeesters Elftal was onder de indruk van het werk van de Leprastichting en besloot de komende jaren door te gaan met het spelen van 8 à 10 wedstrijden per jaar voor de Leprastichting. Jos Heijmans: “We hebben opnieuw zelf kunnen constateren dat het goede doel waarvoor we al 25 jaar spelen, namelijk de Leprastichting, ontzettend goed werk verricht. We willen de komende jaren blijven spelen voor onze noodzakelijke sportbeweging, het opbouwen en onderhouden van ons netwerk ten behoeve van onze gemeenten en natuurlijk voor de Leprastichting.”

Lepra

Lepra is een van de oudst bekende ziektes in de wereld en wordt veroorzaakt door een bacterie die zenuwen in handen, voeten en ogen aantast. Als patiënten tijdig worden behandeld, kunnen handicaps worden voorkomen. Wereldwijd worden jaarlijks nog ruim 200.000 nieuwe gevallen van lepra ontdekt en behandeld, waarvan bijna 20.000 in Indonesië.

De medicijnen en de kennis om lepra te behandelen zijn beschikbaar. De Leprastichting traint gezondheidswerkers en artsen om lepra te herkennen en goed te behandelen en weet zo veel leed te voorkomen. De zichtbare handicaps door lepra, veroorzaken vaak stigma en sociale uitsluiting. De Leprastichting helpt mensen met handicaps met revalidatie, vakopleidingen en microkredieten om ondanks handicaps en stigma een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. Dat doen we altijd samen met lokale organisaties en overheden. Dankzij de steun van vele donateurs, partners en sponsoren.

Sponsors